zoldleguanallateledel.hu

Kutya táplálás

Kutya etetés után séta

Kutya etetés után séta

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Mi a teendő akkor ha kutyád elfogyasztotta a reggelijét vagy vacsoráját és ezt követően összevissza szaladgál nem lehet megállítani, szüntelenül játszani akar játékával. Egy jótanács semmi esetre se vedd elő a kutyafelszerelést ezzel jelezve kedvencednek, hogy most már pedig sétálni mentek.

Gondolkodtál már azon, ha neked azt mondják, hogy tele pocakkal ne menj sportolni, futni, edzeni vagy úszni akkor lehet ez hasonlóképpen vonatkozik a kutyádra is.

Kutya evés utáni mozgása

Igen, a kutyádnak, vagy a kutyád szervezetére evés után ugyanúgy szüksége van a pihenésre, mint neked.

Étel, mint energiaforrás

Amennyiben ez rendszeresen megesik, hogy etetés után nem lehet lelőni a kutyát, mert annyira pörög akkor vizsgáljuk meg milyen ételt is kap. Itt főleg akkor érdemes kutakodni amikor tápot vagy egyéb boltban kapható állateledelt kap a kutyád. Amire fókuszálnod kell az a kutyatáp összetétele.

Ma már rengeteg kutyaeledelből válogathatsz: száraztáp, nedves eledel, főtt készétel, nyers etetés (ez ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend).

Természetesen ha már elkezdted keresni, hogy miért pörög annyira táplálkozás után a kutya akkor menj végig a konzerv összetevőinek teljes listáján. Azonban ha nincs csak napi 5 perced akkor itt a két fő támaszpont amit keresned kell:

Szénhidrát
Cukor

Amennyiben ténylegesen magas a cukortartalma a választott tépnak akkor valószínűleg ettől fel is tud menni a kutya vércukor szintje és ezért lesz tele energiával akár fél órára is.
Több opció is van ebben az esetben vagy teljesen elhagyni az adott tápot vagy csökkenteni a magas cukortartalmú tápnak az arányát a kajában.

Egyesek szerint a kutyának nincs szüksége túl sok szénhidrátra napi szinten. Ezt én cáfolnám, helyesebben mondva nem értek vele egyet. Én személy szerint attól tenném függővé, hogy milyen életét el a kutya. Amennyiben sportos napi több km-t fut a kutya, mert mondjuk állatokat terel vagy a gazdával minden nap fut 5 km-t akkor azért nem árt a szénhidrát. Ezzel ellenkező esetben amikor lakásban tartott szobakutyáról van szó aki a napi két sétánál nem jut több mozgáshoz ott viszonyt tényleg figyelni kell a szénhidrát bevitelre.

Az energia löketek lehet más oka is, mint például az új táp (amennyiben nem régen váltottál tápot egy finomabbra), ennek öröme is okozhat ilyen zizzenést.

Fontos megemlítenem, hogy a kutya annyit eszik amennyit lát! Ez egy ősi ösztön. Régen nem evett minden egyes nap a kutya volt, hogy csak 2-3 naponta jutott élelemhez így akkor annyit kellett ennie amennyi belefért. Ezért aztán neked gazdinak van a felelősség a kezedben, hogy kutya életkorának és energia szintjének megfelelő mennyiségű ételt adj neki.

Etetés utáni játék okai

Figyelj a jelekre! 😀

Semmi gond nincs azzal, ha felpörög evést követően kicsit a kutya neked, mint felelős gazdinak az a dolgod, hogy ezt orvosold, vagy próbáld csillapítani.

Az én kedvenc megoldás a rágóka, amit van, hogy egy óráig is elrág ami már majdnem megfelelő mennyiségű pihenés volt evés után.

Étkezés után figyeld a jeleket, mikor kezd el mozgolódni 15-20-30 perc elteltével?

Mivel a táplálkozás beindítja az emésztést érdemes ezekre is figyelni. Elkezd szaglászni? Elkezdett körözni? – Lehet, hogy csak szeretne kimenni és könnyíteni magán.

Mit tegyünk etetés után

Csak és kizárólag rajtad múlik felelős gazdi leszel e. Nagyon fontos, hogy evést követően pihenjen a kutya. Attól függően milyen minőségű tápot és mennyit kapott ez az időtartam akár 2-4 óra is lehet. Amit ilyenkor nem ajánlott:

Szaladgálás
Kergetőzés más kutyákkal
Hozd visszát játszani vele
Ilyenkor még az egészségügyi séta is legyen rövid.

Az ilyen esetek sajnos túl gyakran vezetnek gyomorcsavarodáshoz amit csak állatorvos tud majd kezelni (a megkésett észlelés gyorsan vezethet a kutya halálához is). nagytestű kutyáknál erre fokozottan figyelni kell.

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések